Europeiska Cykel Importen grundades 1954 av Thord Lönnquist (1932-98). Redan som liten knatte väcktes hans intresse för cyklar och mekaniska ting. Han tjänade sina första egna pengar i tolvårsåldern som cyklande varubud (schas) och började sedermera en måttligt framgångsrik tävlingskarriär.

Det var det tekniska intresset för cykeln som var det viktiga för honom. Efter en resa med realskolan till Paris så byggdes ett kontaktnät med leverantörer upp.

Väl hemma på Värmdö utanför Stockholm så började små paket med cykeldelar att dyka upp. Delar som man i Sverige tidigare bara sett på bild. Dessa delar hamnade i första hand på Thords egen cykel men även på klubbkompisarnas.

När Enskedecyklisterna dök upp på tävlingsbanorna med nya delar så undrades det varifrån dessa kom. Ryktet spred sig snabbt att en av Enskedekillarna tog hem dem från utlandet.
Paketen blev efter det större och ryggsäcken fylldes innan han cyklade iväg på tävling.
HISTORIA

 
  Efter några år med cykelverkstad i föräldrahemmets källare och försäljning på tävlingarna samtidigt som han arbetade som skadereglerare på försäkringsbolaget Vegete, var det dags att lämna tryggheten för att öppna nordens första specialaffär för sport- och tävlingscyklar. 8 februari 1954 öppnades dörren till en liten källarlokal i Ulvsunda norr om Stockholm. Detta under en tid som dominerades helt av de två stora företagen: "de blå" Monark i Varberg och "de gula" Nymans (Crescent) i Uppsala. 1957 började Thord tillverka egna ramar i Uppsala och cyklar i Ulvsunda med namnet Champion. Färgen var grön och intresset stort för något nytt.
     
När det bara var några månader kvar av femtiotalet så föddes firmans arvtagare Mats Lönnquist. Thord kunde själv inte vara med då han vid samma tillfälle var upptagen med att köra servicebil på 6-dagars 1959. När vi kommer in i sextiotalet registreras CK Champion som ny förening hos riksidrottsförbundet. Inte utan problem då det vid denna tid inte var populärt med klubbnamn som var förknippade med produkt- eller firmanamn. I slutet av 1962 var allt klart och CK Champion kunde ställa upp med namn som Stig Blom, Jupp Ripfel och Bengt Lager till första start 1963. Det innebar att ett av Sveriges bästa klubblag tagit form.
     
  I och med det hade ECI tillgång till bästa tänkbara PR-män och testpiloter för nya produkter. Att räkna upp lista på alla produkter som Thord var först med skulle bli alltför lång men några välkända namn är värda att nämnas: Peugeot, Bianchi och Colnago cyklar. Campagnolo, Zeus och Triplex komponenter. Mavic fälgar, Wolber och Hutchinsson däck.
   
Lite för ung för 6-dagars, men det ska ju börjas i tid. Här poserar Mats med en av servicecyklarna till 6-dagars 1963. Den riktiga tävlingsdebuten fick vänta 8 år till.  
   
Mats Lönnquist anno 1963
     
Historien upprepar sig
     
I början av sjuttiotalet så flyttar ECI till södra sidan av Stockholm och större lokaler. Samtidigt blir ECI ett familjeföretag då fru Sonja och sonen Mats började på riktigt i firman. Historien upprepar sig då Mats väcker liv i CK Champion med ett antal lovande juniorlandslagsåkare. Skapar det egna cykelmärket Flamingo och ger sig ut i Europa för att hitta kontakter.

ECI expanderar och flyttar till nuvarande lokaler i Björkhagen 1984. Vid det här laget har Thord trappat ner och ägnar sig mer åt sin stora hobby veterancyklar. Han är fortfarande den drivande kraften men låter Mats ta över mer och mer. 1996 byter CK Champion namn till CK ECI-Champion med huvudinriktning på veterancykling.

Idag arbetar ECI mer intimt med kända italienska ramtillverkare såsom Carrera med egna proffsstall. Produkter testade av yrkesmän. När Thord (Sveriges kanske största cykelkännare) alldeles för hastigt lämnade oss vintern 1998 lämnade han inte bara familj och vänner i saknad utan ett stycke cykelhistoria gick i graven med honom. Traditionen förs vidare och bågen spänns högt i Thords anda in i 2000 talet.

År 2003 är det åter dags för en elit satsning med Tomas och Anders Grönqvist bördiga från Kilafors och tillvardags professionella cyklister i Italien, Stockholmsgrabbarna Henrik Andersson och Daniel Eriksson samt Anders Juhlin från Mora. 3st SM-medaljer i Sunne vart en smakstart första säsongen.